Een blik op de demografische ontwikkeling van de mensheid laat zien dat de algemene levensverwachting toeneemt. De wens om de extra levensjaren zo gezond en jeugdig mogelijk door te brengen is daarom relevanter dan ooit. Vasten is hier een nuttig instrument om vroegtijdige veroudering te voorkomen. Studies wijzen al op de positieve effecten van vasten. Dit is terug te voeren op het fenomeen van de autofagie – een endogeen proces dat door het lichaam in gang wordt gezet in de loop van het vasten, waarbij de menselijke cellen worden gereinigd van oude afzettingen en worden gerecycled. De huidige studies over spermidine, een natuurlijke stof uit tarwekiemen, zijn in dit verband ook baanbrekend. Onderzoekers hebben soortgelijke effecten kunnen aantonen als tijdens het vasten. Intervalvaststelling kan deze effecten nog versterken. Deze vorm van afgeschuinde is in vergelijking met andere varianten idealiter integreerbaar in het dagelijks leven, zonder dat men volledig zonder voedsel hoeft te doen. Bewust en met plezier. In het volgende artikel wordt uitgelegd wat er achter het fenomeen spermidine en intervalvernieuwing schuilgaat en hoe ook u de celvernieuwing van uw lichaam zelf kunt activeren.

Algemene effecten van vasten op de gezondheid

Onder vasten wordt verstaan het tijdelijk en vrijwillig afstand doen van voedsel. Dit wordt al vele jaren beoefend door mensen uit verschillende culturen en gaat terug naar spirituele en religieuze rituelen. In de loop van het vasten worden verschillende processen in het menselijk lichaam in gang gezet, met een invloed op de geestelijke en lichamelijke gezondheid [1].

Vasten kan helpen

 • Om de overgang naar een gezonde levensstijl te vergemakkelijken.
 • Om bepaalde ziekten te voorkomen.
 • Om belegerde cellen te reinigen.
 • Om het geestelijk welzijn te verhogen [2].
 • Voorkom voortijdige veroudering [3].

Ook voor artsen wordt vasten steeds belangrijker op het gebied van gezondheidsbevordering en preventie. Vasten voor een beperkte periode kan het zelfgenezend vermogen van het lichaam activeren en zo een aantal klachten en ziekten beïnvloeden [2].

Vasten moet echter niet worden gezien als een dieet met als hoofddoel het verliezen van gewicht. Vasten leidt wel tot gewichtsverlies voor een beperkte periode, maar niet op de lange termijn, tenzij er daarna een bewuste leefstijlverandering plaatsvindt. Er zijn ook verschillende soorten vasten. De bekendste zijn de volgende:

 • Therapeutisch Vasten
 • Basis vasten
 • Interval Vasten

Afhankelijk van het type vasten kan de toevoer van voedingsstoffen echter in gevaar komen. Daarom moeten bijvoorbeeld senioren, zwangere vrouwen, zogende moeders en adolescenten of kinderen afzien van vasten. Hetzelfde geldt voor mensen met specifieke ziekten [4].

Fysieke en psychologische processen worden gestimuleerd, waaronder het proces van autofagie, waarschijnlijk het bekendste en belangrijkste fenomeen van vasten, dat ook een sleutelrol speelt in de anti-aging effecten. Maar wat is autofagie precies?

Autophagy – the body’s own recycling program

De term autofagie beschrijft een proces dat wordt gestimuleerd tijdens het vasten. Het lichaamseigen fenomeen werd voor het eerst beschreven in de jaren zestig en de Japanse Yoshinori Ohsumi kreeg de Nobelprijs voor de ontdekking van dit vitale proces. Autofagie gaat over cellulaire recycling. Een soort recyclingprogramma dat oude, beschadigde of verkeerd gevouwen eiwitten en celafval afbreekt en vervolgens hergebruikt. Aandoeningen binnen dit systeem gaan gepaard met de volgende klachten en ziekten:

 • Neurodegeneratieve ziekten zoals dementie
 • Kanker
 • Verhoogde vatbaarheid voor infectie [5].

Maar hoe kunnen we zelf dit vitale proces stimuleren?

Hier komen de volgende opties aan bod:

 • Vasten
 • De toevoer van spermidine via de voeding

Beide kunnen het proces van autofagie stimuleren. Vasten is echter niet voor iedereen geschikt en is meestal moeilijk te integreren in het beroeps- en privéleven. Intervalvasten is een ideaal alternatief, waarbij je niet zonder voedsel hoeft te gaan en toch de lichaamseigen autofagie activeert. Daarnaast kunt u het proces versterken met spermidine en zo, net als bij vasten, de lichaamseigen autofagie stimuleren. Hieronder wordt het principe van de intervalvergrendeling geïntroduceerd.

Intervalvasten – het ideale alternatief voor vasten

Intervalvasten is een optie voor iedereen die niet voortdurend wil verhongeren en calorieën wil tellen. Ook het plezier heeft geen last van deze bijzondere methode. Het alternatief voor het vasten op lange termijn werkt als volgt:

8 uur eten: 16 uur vasten

De 16 uur durende vastenfase vraagt in het begin enige gewenning, maar het lichaam past zich daar na ongeveer 10 dagen aan aan. In de meeste gevallen wordt deze fase gehouden van 20.00 uur ‘s avonds tot 12.00 uur ‘s middags. Lunch is dus de eerste maaltijd van de dag – 2-3 maaltijden binnen de 8 uur zijn nog steeds aan te bevelen. Op deze manier kan de toevoer van voedingsstoffen gewaarborgd blijven en kan mogelijk spierverlies worden uitgesloten als de sport wordt voortgezet.

De mogelijke voordelen van intervalvastlegging:

 • prestatieverbetering
 • Verbeterde perceptie van het eigen lichaam en het hongergevoel
 • Intensievere smaak
 • vetzuchtreductie
 • Preventie van beschavingsziekten
 • Antiverouderingsenzymen komen in een stroomversnelling
 • Verbetering van klachten en ziekten
 • Serotonine, het lichaamseigen gelukshormoon, komt vrij…

Waarom de lunchpauze van 16 uur?

Juist tijdens deze langere maaltijdpauze vindt het proces van autofagie plaats – het zelf verslinden en recyclen van celafval en afvalproducten in de ruimtes tussen de cellen.

In vergelijking met volledige voedselonthouding, zoals bij therapeutisch vasten, vereist het intervalvasten daarom een relatief eenvoudige omschakeling. Tegenwoordig hebben mensen de neiging om te vaak en vooral te veel te eten. De overvloed aan voedsel heeft ook zijn nadelen – het intervalvasten en de bijbehorende maaltijdpauzes kunnen mensen helpen om beter en vooral bewuster om te gaan met het overtollige voedselaanbod.

Intervalsvasten kan ook gunstig zijn voor latere klachten en ziekten:

 • Acne
 • Astma
 • Kanker
 • Migraine
 • Neurologische aandoeningen
 • Reuma
 • Grappen
 • Hartzeer
 • Overgewicht
 • Constipatie
 • Diabetes

Om de effecten te vergroten, adviseren deskundigen een gezond en evenwichtig dieet en voldoende lichaamsbeweging [6].

Spermidine blijkt ook een nieuw wondermiddel voor vasten te zijn. Spermidine is een natuurlijk polyamine en zit in grote hoeveelheden in tarwekiemen. Waarom spermidine kan helpen bij ziekten zoals dementie of vroegtijdige huidveroudering en hoe het het proces van autofagie stimuleert, wordt in de volgende paragrafen uitgelegd.

Spermidine – het nieuwe wondermiddel voor een bewust leven…

Spermidine behoort tot de groep van de polyaminen en is essentieel voor tal van functies van het lichaam. De natuurlijke stof speelt een belangrijke rol bij de celgroei, celproliferatie, regeneratie en differentiatie van immuuncellen en dus ook bij de regulatie van ontstekingsreacties.

Spermidine:

 • Stimuleert de vorming van antioxidanten.
 • Helpt beschadigde cellen te herstellen en kan zo het verouderingsproces vertragen.
 • Kan helpen bij neurodegeneratieve veranderingen in de hersenen en zo dementie vertragen.
 • Stimuleert het lichaamseigen recyclingprogramma – bekend als autofagie [7].

Onderzoek toonde aan dat gistcellen gekweekt in een medium dat rijk is aan spermidine, vier keer langer leefden en dat menselijke immuuncellen drie keer langer leefden dan in een verder identiek medium zonder spermidine. Ook is aangetoond dat de levensduur van insecten, wormen en muizen met ongeveer 30% is verlengd door de inname van spermidine [7].

Spermidine vormt dus een effectief en natuurlijk alternatief als het gaat om holistische anti-aging.

Spermidine is present in relatively large quantities in the following foods:

 • Tarwekiem
 • Volwassen kaas
 • Champignons
 • Sinaasappels, grapefruits
 • Schelpdieren uit de zee
 • Kippenlever, kalkoen- en varkenslever [7]

Studies over spermidine en anti-veroudering

De “Smart-Age” studie van de Berlijnse Charité onderzocht de effecten van natuurlijke spermidine uit tarwekiemen op het geheugen en het leren en op de hersenstructuren. De deelnemers waren oudere, nog gezonde mensen die echter een achteruitgang in hun geheugen opmerkten. Spermidine vermindert de celverspilling die gepaard gaat met de ontwikkeling van degeneratieve ziekten en heeft het potentieel om leeftijdsgebonden geheugenverlies te voorkomen [8].

De Graz-onderzoeker Dr. Frank Madeo en zijn team hebben ook ontdekt dat spermidine positieve effecten heeft op het hart en het cardiovasculaire systeem [9]. Onderzoekers van de Universiteit van Graz hebben ook kunnen bewijzen dat spermidine autofagie-stimulerende effecten heeft die kunnen beschermen tegen vroegtijdige veroudering [10].

Een andere studie aan de Universiteit van Innsbruck vond een verband tussen de toediening van spermidine en een lagere mortaliteit. De prospectieve cohortstudie werd uitgevoerd met 829 proefpersonen, ook bekend als de succesvolle Bruneck-studie [11].

Intervalvaststelling & spermidine voor een bewust leven

Samengevat kan spermidine, net als vasten, het proces van autofagie in het menselijk organisme stimuleren. Veel studies suggereren dat een gebrek aan celreiniging gepaard gaat met verschillende klachten en ziekten. Autofagie speelt dus ook een belangrijke sleutelrol in de ontwikkeling van degeneratieve ziekten zoals dementie en kan de ontwikkeling van andere leeftijdsgebonden fenomenen voorkomen of vertragen.

In combinatie met vasten kunnen de effecten worden geïntensiveerd. Omdat vasten niet voor iedereen geschikt is, is intervalvasten een ideaal alternatief dat gemakkelijk kan worden geïntegreerd in het dagelijks leven. Voor de gezondheidsbevordering en preventie wordt aanbevolen kurmäßig 14 dagen interval afgeschuind (8 uur eten, 16 uur afgeschuind) in gezelschap van de inkomsten van Spermidin gedurende ten minste 2 maanden. Op deze manier kunt u het verouderingsproces op een natuurlijke manier vertragen – voor een bewust leven.

Sources

[1] Huether, G. (2001). Neurobiologische Effekt und psychische Auswirkungen des Fastens. 50(8): 468-471.  Doi: 10.1055/s-2001-16650. Download vom 17. April 2020, von https://www.thieme-connect.com/products/ejournals/html/10.1055/s-2001-16650

[2] Steiner, S. (2014). Mögliche Auswirkungen von intermittierendem Fasten auf das Ernährungsverhalten und die psychosoziale Gesundheit. Fachhochschule Burgenland: FH Burgenland. Download vom 17. April 2020, von https://books.google.at/books?id=fUmcBgAAQBAJ&pg=PR8&dq=auswirkungen+von+fasten&hl=de&sa=X&ved=0ahUKEwiUn_bQpe_oAhWXrIsKHbukCvQQ6AEIJzAA#v=onepage&q=auswirkungen%20von%20fasten&f=false

[3] De Cabo, R., Carmona-Gutierrez,D., Bernier, M., N.Hall, M., Madeo, F. (2014). The search for anti-aging interventions: From elixirs to fasting regimens. 157(7): 1515–1526. Doi: 10.1016/j.cell.2014.05.031. Download vom 17. April 2020, von https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4254402/

[4] Deutsche Gesellschaft für Ernährung. (2018). Heilfasten, Basenfasten, Intervallfasten. Fasten ist zum Abnehmen ungeeignet.

[5] Lenzen-Schulte, M. & Zylka-Menhorn, V. (2016). Autophagie: „Selbstverstümmelung“ als Überlebensstrategie. 113(40). Deutsches Ärzteblatt. Download vom 20. April 2020, von https://www.aerzteblatt.de/archiv/182779/Autophagie-Selbstverstuemmelung-als-Ueberlebensstrategie

[6] Bracht, P. (2019). Intervallfasten. Für ein langes Leben – vegan, schlank und gesund. Gräfe und Unter Verlag: München.

[7] Warnke, U. (2017). Bionische Regeneration. Arkana: München.

[8] Deutsche Gesellschaft für Neurologie. (2017). „Gehirngesunde“ Ernährung: wie Essen vor Demenz schützen kann.

[9] Eisenberg,T., Abdallatif, M., Schroeder. S., (2016). Cardioprotective and lifespan extension by the natural polyamine spermidine. 22(12). Doi: 10.1038/nm.4222. Download vom 21. April 2020, von https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27841876

[10] Bhukel, A., Madeo, F., Sigrist S.J. Spermidine boosts autophagy to protect from synapse aging. Autophagy. 2017 Feb;13(2):444–445. doi: 10.1080/15548627.2016.1265193. Download vom 20. April 2020, von https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28026976

[11] Kiechl, S., Pechlanger, R., Willeit, P. (2018). Higher spermidin intake is linked to lower mortality: a prospective population-based study. 108(2). Doi: 10.1093/ajcn/nqy102. Download vom 21. April 2020, von https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29955838